Торт-суфле можна готувати з основної або без неї. Кількість шарів в торті теж може бути різний. Найпростіше тришарова система пристрою: основа, суфле, персики з желе. Такий торт стане смачним і легким завершенням святкового обіду або вечері. До того ж він ще й дуже гарний, особливо якщо прикрасити його яскравими ягодами, які складуть ефектний контраст на тлі жовтих персиків. Більшу частину торта становить легке суфле і желе з фруктами, тому його оцінять гості, постійно підраховують калорії. Основа цього торта може бути бісквітна, пісочна або кексова. Вибирайте ту, яка вам найбільше до смаку. З бісквітом торт виходить найніжніший і легкий. Пісочне тісто створить контраст хрусткою основи і ніжного суфле. Кексова основа - компроміс між попередніми.
Вам буде потрібно:
Бісквітна основа:
яйця - 3 шт
цукор - 100 г
борошно пшеничне вищого гатунку - 100 г
цукор ванільний - 1/2 ч. ложки
сіль - щіпка
Кексова основа:
яйця - 2 шт
цукор - 100 г
масло вершкове - 150 г
борошно пшеничне вищого гатунку - 200 г
сметана рідка - 100 г
сіль - щіпка
сода харчова - 1/4 ч.ложки
оцет столовий - для гасіння соди
цукор ванільний - 1/2 ч.лжожкі
Пісочна основа:
масло вершкове - 200 г
борошно пшеничне вищого гатунку - 300 г
цукрова пудра - 100 г
яйце - 1 шт
оцет столовий - для гасіння соди
цукор ванільний - 1/2 ч.лжожкі
сода харчова - 1/4 ч.ложки
Сироп для просочення (для бісквітної і кексової основи):
сироп з консервованих персиків - 1/2 склянки
лимонний сік - 2-3 столові ложки
бренді або коньяк - 3 столові ложки
суфле:
желатин - 2 ч.ложки
йогурт персикової - 500 г
лимонний сік - 1/2 лимона
вершки (33%) - 250 г
цукор - 2-3 столові ложки
ванільний цукор - 1 пакетик
Персикове желе:
Желатин - 1 ч.ложка
Консервовані персики - 1 банка
Цукор - за смаком
Лимонний сік - за смаком
Апельсиновий сік - 1/2 склянки
Для прикрас:
листочки м'яти
Ягоди на вибір: чорниця, смородина, ожина, полуниця, малина
Як готувати:
1. Перш за все визначитеся з якою основою будете готувати торт-суфле. Бісквітна буде сама соковита і ніжна.
Отже, бісквітна основа. Збивайте яйця з цукром до густої і пишною маси. Підмішувати акуратно просіяне борошно, сіль, ванільний цукор. Якщо хочете перестрахуватися, можна додати дрібку соди.
Перекладайте бісквітне тісто у форму, змащену маслом, розрівнюйте поверхню і випікайте в попередньо розігрітій духовці при температурі 200 градусів приблизно 15-20 хвилин. У процесі випікання не заглядати часто в духовку не грюкати дверима, інакше бісквіт "сяде". Щоб перевірити готовність бісквіта проткніть його в центрі зубочисткою, якщо вона залишиться сухою, значить готовий і можна виймати з духовки. Залиште бісквіт у формі до повного охолодження.
Для тих, хто вирішив готувати кексову основу. Масло і яйця дістаньте заздалегідь з холодильника, щоб вони нагрілися до кімнатної температури. Холодне масло ви не зможете збити, а якщо додасте холодні яйця в збите масло, то воно піде пластівцями і не вийде кремоподібна консистенція тесту.
Масло кімнатної температури збивайте з цукром до пишної світлої маси. Додавайте по одному яйця і продовжуйте збивати. Потім всипати борошно, сіль і ванільний цукор, додайте соду, гашене оцтом і сметану. У рецепті вказано 100 грам сметани, але вона може бути різної густини і жирності, тому відразу всю не додавайте, може знадобитися трохи менше. Але може знадобитися і трохи більше. Готове тісто має бути середньої густоти.
Викладайте його в змащену масло форму і випікайте в розігрітій до 180 градусів духовці до готовності, приблизно 15 хвилин.
Пісочна основа - найпростіший і швидкий варіант. Нічого заздалегідь робити не потрібно. Дістаньте масло з холодильника, киньте його в миску з борошном і порубати ножем. Додайте всі інші компоненти: цукор, яйце, сіль, соду (гашене оцтом) і замісіть тісто. Розгортати тісто і перекладати його потім в форму замучитеся. Можна зробити все набагато простіше: розділіть тісто в на маленькі шматочки і рівномірно розподіліть їх у формі, яку обов'язково змастіть попередньо маслом. Розімніть шматочки тіста в суцільний корж. Чи не хвилюйте під час випікання він все одно вирівняється. Перед тим як ставити корж в духовку обов'язково наколи його виделкою в різних місцях, щоб не утворилися бульбашки. Випікайте пісочний корж в розігрітій до 180 градусів духовці до золотистого кольору. Виймати його з форми найпростіше після повного остигання.
2. Сливки і йогурт повинні бути безпосередньо з холодильника, добре охолоджені. Замочіть желатин для суфле з невеликою кількістю води (2-3 столові ложки) приблизно на 15 хвилин. Збивайте вершки з цукром в густу щільну піну, додайте в них йогурт, перемішайте до однорідності. Йогурт потрібно брати густий, який їдять ложкою (наприклад, з жирністю 3,2%), а не питної.
Видавіть в желатин сік половини лимона і перемішайте до його повного розчинення, трохи підігрійте. Вливайте желатин з соком в суфле трохи теплим, щоб він не застиг моментально від холоду вершків і йогурту (якщо відразу застигне, то перемішати його потім буде не реально), перемішайте. Готове суфле помістіть в холодильник.
Відкрийте банку з персиками і злийте персиковий сироп в будь-яку ємність. Частина сиропу піде на просочення, інша - на желе.
Додайте в персиковий сироп цукор і нагрівайте до повного розчинення. Знімайте з вогню, додайте лимонний сік, бренді або коньяк (якщо торт для дітей, то алкоголь, звичайно, не додавайте). Залиште сироп остигати.
Готуємо желе. Сироп в персиках безбарвний, щоб вийшло гарне яскраве желе додамо до нього апельсиновий сік. Нагріваємо трохи сироп, додаємо цукор, підготовлений желатин (залийте його попередньо 1 ст.ложкой холодної води на 10 хвилин і додайте лимонний сік) і заважаємо до його повного розчинення. Потім додаємо апельсиновий сік. Спробуйте, якщо потрібно додайте ще цукор.
3. Торт найкраще збирати в формі зі знімними бортами. Викладайте основу. Бісквітну і кексову рівномірно просочуйте остиглим сиропом. Якщо у вас пісочний корж, то йому просочення не потрібна. Зверху викладайте суфле. Розрівняйте його і помістіть форму з тортом в холодильник.
Нам потрібно, щоб верхній шар суфле трохи застиг, став пружним і на нього можна було спокійно викласти персики. Готовність суфле перевірте пальцем: якщо поверхня пружинить і палець не провалюється, значить можна діставати.
Персики в банці можуть бути вже нарізані або у вигляді половинок, в останньому випадку вам потрібно нарізати їх часточками.
Викладайте персики на суфле, в довільному порядку або можете проявити мистецькі здібності і зобразити будь-якої візерунок. Заливаємо персики половиною желе. Важливо! Желе має повністю охолонути, якщо воно буде хоч трохи тепле, то розчинить суфле. Завжди повертайте його в холодильник, щоб желе повністю застигло. Потім виймайте торт і заливайте половиною желе, викладайте ягоди і знову повертайте в холодильник. На цей раз вже до повного застигання.
4. Діставайте торт з форми перед подачею. Перед тим як знімати борти, акуратно пройдіться ножем відокремлюючи суфле і желе від краю. Нарізати торт найпростіше теплим ножем (потримайте його в гарячій воді 10-15 секунд і витріть насухо) рухами, що пиляють, щоб не продавлювати персики і желе.
Смачного!
Поради:
- Плануючи приготувати такий торт, не забувайте, що йому необхідно постояти в холодильнику мінімум одну годину, щоб суфле і желе добре застигли. А ще краще 4-5 годин, щоб торт можна було легко вийняти з форми і просто нарізати.
- Торт можна зробити в прямокутній формі (основу відповідно випікати теж в ній), тільки бортики при складанні доведеться добудувати з щільного картону. При площі форми 23 см на 30 см торт вийде не високий, приблизно 4 см. Якщо ваша кругла форма теж з низькими бортами, то їх також можна добудувати за допомогою листів картону.
- Торт можна приготувати зовсім без основи - тільки суфле і желе. Перед тим як виливати суфле в форму, дно потрібно обов'язково застелити пергаментом.






Немає коментарів:
Дописати коментар