В цьому випадку можна бути впевненим, що нічого небезпечного разом з кольоровим яйцем не з'їдять ми самі або діти. Природні барвники для яєць не можуть дати такого яскравого відтінку, як хімічні, але вони абсолютно нешкідливі і здатні пофарбувати яйця в дуже ніжні і гарні кольори.Як пофарбувати яйця натуральними барвниками
Натуральні безпечні барвники - це фрукти і овочі, трави і листя, що володіють пігментом, який може забарвити великодні яйця. Прихильники природного фарбування використовують для цих цілей: лушпиння цибулі, буряк, червону капусту, шпинат, червоний перець, куркуму, сафлор, відвар шипшини, зелений чай, каву, ягоди чорниці.
Фарбувати можна і в процесі варіння, додаючи фарбувальні речовини в воду (вода повинна повністю покривати яйця), а можна і пофарбувати вже варені яйця, тоді спочатку потрібно зробити фарбувальний розчин (прокип'ятити з водою фарбувальні овочі, фрукти або спецію), а після - пофарбувати в ньому яйце (мінімальний час забарвлення 30 хвилин, але можна протримати і всю ніч). Від часу тримання буде залежати насиченість кольору.
Жовтий колір
Жовтий колір яєць виходить в тому випадку, якщо відварити їх у воді з додаванням моркви, насіння кмину або ромашки. Більш інтенсивний колір виходить коричневих яйцях. Ромашка дає ніжний жовтий колір, її можна відварити і процідити або варити яйця разом з пакетиками ромашки аптечної.
Приклад 1: Куркуму варити 15 хвилин в воді і занурити яйця.
Приклад 2: Для приготування барвника потрібно взяти 1 літр води, по 3 столові ложки порошку куркуми і тертої червоної моркви, варити 30 хвилин.
Помаранчевий колір
Помаранчевий колір яєць - сік апельсинової цедри, сік мандариновою цедри, паприка, сік червоної моркви.
Приклад 1: 4 ст. ложок паприки потрібно варити 30 хвилин в каструлі зі склянкою води, після цього помістити в відвар яйця.
Приклад 2: Замочити зварені гарячі яйця в морквяним соку з додаванням куркуми (пропорції довільні й залежать від того, який відтінок вам більше подобається).
Коричневий колір
Коричневий - березові листя, чорний чай, каву. Необхідно заварити міцну каву або чай і відварити в ньому яйця.
Червоно-цегляний - лушпиння цибулі
Приклад: На 3 літри води потрібно взяти 4 склянки цибулиння і кип'ятити протягом години. Чим більше лушпиння цибулі, тим більш насиченим вийде барвник. Закладаємо яйця і відварюємо в отриманому барвнику.
Червоний колір
Червоний, червонувато-малиновий - відвар кори вишні або гілок вишні.
Приклад: Відварити кору або гілочки вишні, дати настоятися кілька годин (краще проварити і залишити на ніч), обов'язково процідити, варити в цьому настої яйця. Якщо відвар кори вишні зробити слабким, відповідно, яйця забарвляться в рожевий відтінок.
Рожевий колір
Рожеві та бузкові відтінки - чорниця, брусниця, журавлина (заморожені або у вигляді соку), малина, смородина, вишня, краснокочаннова капуста. У соку можна замочити вже варені яйця.
Зелений колір
Зелений - сушений шпинат, петрушка, кропива, плющ, відвар чорниці.
Приклад 1: На 2-3 яйця і 0,5 літра води візьміть приблизно жменю сушеної мати-й-мачухи, папороті-орляка або морквяного бадилля.
Приклад 2: Відварити яйця в настої сушеної кропиви (на літр води 3 ст л подрібненої кропиви).
Приклад 3: Для отримання зеленого відтінку яєць можна використовувати свіжий відвар чорниці. На 1 л відвару чорниці - 2-3 повні чайні ложки порошку куркуми. Куркуму, щоб уникнути появи грудок, попередньо розтерти з водою в невеликому посуді і тільки потім помістити в відвар чорниці.
Приклад 4: Шпинат розрубуємо дрібно (заморожений теж годиться), заливаємо водою, щоб покрила. Варимо 30 хвилин і даємо охолонути.
Синій колір
Блакитний, фіолетовий - чорниця, брусниця або лохина (ягода повинна бути замороженою з минулого року), ягоди бузини, листя червонокачанної капусти - відвар буде червоним, але яйця забарвляться в синій колір.
Приклад: На 0,5 літра води взяти 2 невеликих головки червонокачанної капусти і 6 ст л 9% оцту. Капусту дрібно порізати, залити гарячою водою, додати оцет. В цей склад занурити зварені яйця і залишити на пару годин. Для отримання більш глибокого кольору яйця краще залишити на ніч.
Прості поради, завдяки яким колір яєць буде рівномірним і більш насиченим
Після вилучення вже забарвлених яєць з ємності, де вони варилися, яйця не можна терти рушником із зусиллям. Їх слід промити, потримавши під струменем теплої води, і акуратно просушити серветкою або паперовим рушником.
Щоб яйця не розтріскується при фарбуванні, вони не повинні бути холодними (з холодильника), їх слід кілька годин потримати при кімнатній температурі і перед фарбуванням вимити в теплій воді.
Краще відварювати яйця в товстостінній сотейнику - це вбереже яйця від розтріскування. Яйця слід повільно довести до кипіння і далі варити при мінімальному кипінні.
Після фарбування можна протерти яйця соняшниковою олією, тоді вони будуть блистіти
Якщо після фарбування поставити яйця в цьому ж відварі на всю ніч в холодильник, то забарвлення шкаралупи буде більш яскравим.







Немає коментарів:
Дописати коментар